Cursussen, workshops en retraites in Tibetaans Ontspanning (Kum Nye) zoals dit door Tarthang Tulku naar het westen is gebracht.

Kum Nye, spreek uit Koem Njee, is een zachte vorm van zeifgenezing die spanning verlicht. Het is een zeer effectief en uitgebalanceerd systeem om niet alleen te ontspannen, maar ook om vaste patronen in het eigen functioneren te doorbreken. Kum Nye is een onderdeel van de spirituele en medische traditie uit de Tibetaanse geneeskunst. De schriftelijke traditie van Kum Nve is bewaard in Tibetaans medische teksten en in de oude boeddhistische Vinaya teksten.

De oefeningen bestaande uit, ademoefeningen, meditatieve bewegingsoefeningen, zelfmassage en mantra zingen, werden in 1973 door de Tibetaanse lama Tarthang TuIku in het westen geïntroduceerd en in de loop van een tiental jaren speciaal voor westerlingen ontwikkeld. Het doel van de oefeningen is het ontwikkelen van gewaarzijn door middel van ontspanning. Het gewaar worden van gevoelens is de eerste stap. Kum Nye wordt ook wel de innerlijke en uiterlijke massage van gevoelens genoemd. Door deze vorm van zelfmassage worden blokkades herkend en geopend. De energie uit deze blokkades komt vrij en dit zorgt voor ontspanning en evenwicht.

Als lichaam en adem ontspannen zijn, wordt de geest vanzelf ook ontspannen en helder. Kum Nye heelt lichaam en geest en brengt hun energieën samen zodat ze kalm en soepel kunnen functioneren. De oefeningen zijn erg eenvoudig en kunnen door iedereen worden uitgevoerd.

Het Nyingma Centrum Nederland is verbonden met het Tibetan Nyingma Meditation Center (TNMC) in Berkeley, Californië. TNMC is in 1969 door de Tibetaanse lama Tarthang Tulku opgericht om de wijsheid en kennis van het Tibetaans boeddhisme voor het Westen toegankelijk te maken.
De Nyingma school, waarin het integreren van meditatie en studie met de ervaringen van het dagelijks leven centraal staat, is de oudste traditie binnen het Tibetaans boeddhisme. Het Nyingma Centrum biedt verschillende mogelijkheden voor meditatie en studie: cursussen, weekeindprogramma's, retraites.

Navigatie Menu